Modelovereenkomsten in plaats van VAR

Als een zzp’er (opdrachtnemer) voor een opdrachtgever gaat werken, moeten de zzp’er en zijn opdrachtgever bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking). In veel gevallen is het duidelijk dat hiervan geen sprake is. In twijfelgevallen kunnen zzp’ers en hun opdrachtgevers een modelovereenkomst gebruiken, maar dat is niet verplicht. Als u volgens zo’n modelovereenkomst werkt, weet u zeker dat er geen sprake is van loondienst en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. U leest hier hoe dat werkt en wat u moet doen.

Modelovereenkomsten: hoe werkt dat?

Modelovereenkomsten hoeft u alleen te gebruiken als u twijfelt over de arbeidsrelatie en u zeker wilt weten dat er geen sprake is van loondienst. Maar dit is niet verplicht. De Belastingdienst publiceert de modelovereenkomsten op hun internetsite. Bij alle modelovereenkomsten zit een toelichting waarin u kunt lezen voor welke situatie de overeenkomst is bedoeld. Zolang u samen werkt volgens deze modelovereenkomsten, weet de opdrachtgever zeker dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Modelovereenkomst zoeken

Wilt u een modelovereenkomst gebruiken? Kijk dan eerst welke overeenkomst past bij uw situatie. U kunt algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen downloaden bij de Belastingdienst.

Geen beoordeelde overeenkomst: wel of geen dienstbetrekking?

U bent niet verplicht een modelovereenkomst te gebruiken of een eigen overeenkomst door de Belastingdienst te laten beoordelen. Maar een zzp’er en een opdrachtgever hebben altijd een overeenkomst, want zij maken altijd afspraken. Aan de hand van die afspraken moet de opdrachtgever dan zelf bepalen of hij wel of geen loonheffingen moet inhouden. Zij hebben een aantal mogelijke afspraken voor u op een rij gezet en daarbij vermeld welke rol deze bepalingen spelen bij onze beoordeling van een overeenkomst: wel of geen echte dienstbetrekking?

Uw overeenkomst laten beoordelen

Kunt u of wilt u geen modelovereenkomst gebruiken? Dan kunt u zelf of via een branche-organisatie uw eigen overeenkomst laten beoordelen.

Bron: www.belastingdienst.nl